Kahramanmaraş
KAHRAMANMARAŞ NUH CAMİİ
Adının Nuh Camii olarak zikredildiği avlu giriş kapısındaki kitabeye göre ise şiddetli bir tufandan önemli ölçüde zarar görmüş ve Eşbahzade Hacı Hüseyin Efendi tarafından h.1324/m.1906-07 yılında ikinci defa imar edilircesine büyük bir onarım geçirmiştir. Kurtuluş harbi ve cumhuriyet döneminde cami orijinal özelliğini büyük oranda yitirmiş, betonarme minare yapılmış, cami içten ve dıştan büyük oranda beton ile sıvanmıştır. 2015 yılında baştan aşağı yeniden restore edilerek ibadete açılmıştır.
Kare planlı bağdadi teknikle örtülmüş ahşap tavanlı caminin, harim kısmı simetrik bir görünüm arz eder. Doğu ve batı cephelerde üçer, güney ve kuzey cephelerde ise ikişer tane basık kemerli pencere yer alır.Caminin geniş avlusunun batı cephesi restore edilmeyi bekleyen tarihi bir konağa bitişiktir. Bu konak da oldukça meşhurdur. Caminin güneydoğu köşesinde sokağa bakan kısımda bir de çeşme yer almaktadır.
MİHRAPTAKİ AKUSTİK SIRCaminin mihrabında yerden 1.5 m yükseklikte yer alan içinde küp bulunan iki adet oyuk son yapılan onarımlarda sıvanın kazınmasıyla ortaya çıkmıştır. Maraş’ta başka örneği olmayan bu oyukların imamın sesinin cami içerisinde daha iyi yayılması için tasarlandığı tahmin ediliyor.
NASIL GİDİLİR?Birçok tarihi konut ve caminin bulunduğu Kahramanmaraş’ın en eski mahallerinden biri olan Turan mahallesinde yer alan camiye yaya gelmenizi öneririz.Aracınızla gelmeniz durumunda da, mahalle sakinlerinin yaptığı gibi dar sokaklara aracınızla girmeyip en yakın ana caddeye park etmenizi öneririz. Etraftaki tarihi dokuyu ancak yürüyerek keşfedebilirsiniz. Nuh Camii’ne tarihi çarşılar bölgesinden, yokuş tırmanmak gibi bir sorununuz yoksa yürüyerek 10-15 dakikada ulaşmanız mümkün.
Haber Yorumları